Nieuwsbrief

Baanbrekende biografie over onbekende Oranje

09-01-2018

Op 21 februari 2018 is het 400 jaar geleden dat de oudste zoon van Willem van Oranje stierf in Brussel, tijdens het Twaalfjarig Bestand van de Tachtigjarige Oorlog. Deze prins komt in de geschiedenisboeken nauwelijks voor, omdat zijn halfbroers Maurits en Frederik Hendrik na de dood van hun vader stadhouders werden van de Republiek.

Philips Willem werd ontvoerd uit Leuven, waar hij studeerde, en verbleef dertig jaar als gijzelaar in Madrid. Toen hij terugkeerde werd hij in de noordelijke Nederlanden beschouwd als een katholieke spion. Hij voerde een bittere strijd met zijn halfbroers over de erfenis van hun vader.

In de monumentale en rijk geïllustreerde biografie Philips Willem, de verloren zoon van Willem van Oranje doet P.J. Schipperus deze onbekende erfprins eindelijk recht.

Over de auteur
P.J. Schipperus wijdde meer dan 12 jaar aan het verzamelen van al het materiaal over Philips Willem. Als lid van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau reisde hij naar alle uithoeken van Europa om bronnen te bestuderen. Het resultaat is ongeëvenaard.

“Schipperus vertelt niet alleen het vergeten leven van Philips Willem. Hij laat ook met veel oog voor detail uitkomen hoezeer de plannen van de Spaanse koning voor de ‘rebelse’ Nederlanden mislukten.”  – Geschiedenis Magazine