Nieuwsbrief

De eerste Gouden Eeuw

handel en scheepvaart in de vroege middeleeuwen

Luit van der Tuuk

ISBN: 9789059776517
Uitgeverij: Omniboek
Uitvoering: Paperback / softback
Omvang: 256 pagina's
Afmeting: 230 mm x 150 mm x 25 mm
Verschijningsdatum: 27-09-2011
Taal: Nederlands
Genre: Middeleeuwen (500-1500)
In de Gouden Eeuw werd volop handel gedreven overzees. In zijn nieuwe boek vertelt Van der Tuuk dat de basis hiervoor al tijdens de middeleeuwen werd gelegd. Van der Tuuk vertelt op toegankelijke wijze een bijzondere geschiedenis.

In de dertiende eeuw ontstond de Hanze, een succesvol samenwerkingsverband van diverse handelsplaatsen. Uit deze periode is een groot aantal scheepswrakken teruggevonden, die ons informatie verschaffen over de scheepsbouw uit die tijd. Uit de vroege middeleeuwen is dergelijk materiaal nauwelijks voor handen. De weinige bronnen die er zijn, zijn fragmentarisch. Des te verrassender is het beeld dat Van der Tuuk schetst van de Nederlandse scheepvaart in de vroege middeleeuwen, waarin volgens hem de basis werd gelegd voor de 'echte' Gouden Eeuw. Een verrassende geschiedenis!


Luit van der Tuuk is gespecialiseerd in middeleeuwse scheepvaartgeschiedenis. Hij publiceerde eerder de titels Noormannen in het rivierenland : de handelsplaatsen Dorestad en Tiel in vuur en vlam en Koningen en krijgsheren : de Franken in de Lage Landen.

€ 19,99 Niet op voorraadAndere boeken van Luit van der Tuuk