Nieuwsbrief

Eerste exemplaar ‘Stadhouders in de Nederlanden’ voor Bearn Bilker

19-04-2017

Bij Uitgeverij Omniboek verschijnt Stadhouders in de Nederlanden van Arnout van Cruyningen. Historicus Arnout van Cruyningen biedt hiermee een – niet eerder verschenen – verhalend overzicht van alle stadhouders in de Lage Landen sinds de Bourgondische tijd. Op 30 april wordt het eerste exemplaar overhandigd aan de heer Bearn Bilker, burgemeester van de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland, en voorzitter van de stichting Nassau en Friesland.

30 april: lezing in het Historisch Centrum Leeuwarden
Op zondag 30 april geeft van Cruyningen een lezing in de grote zaal van het Historisch Centrum Leeuwarden. Hij zal tijdens zijn lezing uitgebreid ingaan op de Prinsen van Oranje en de Friese Nassaus. Het symbolische eerste exemplaar van ‘Stadhouders in de Nederlanden’ wordt in ontvangst genomen door Bearn Bilker, groot Nassaukenner en burgemeester van Kollumerland en Nieuwkruisland. Aanvang 14:00 uur, toegang gratis. Voor meer informatie en aanmelding: https://historischcentrumleeuwarden.nl/agenda

Over het boek
Van Cruyningen schetst de ontwikkeling van een uniek ambt. Er is uiteraard een prominente plaats ingeruimd voor de Prinsen van Oranje en de Friese Nassaus, maar daar blijft het niet bij. De stadhouders van Holland, Zeeland, Utrecht en Friesland passeren de revue, maar ook die van onder andere Groningen, Drenthe, Gelderland, Overijssel, Vlaanderen, Luxemburg, Henegouwen en Namen. Naast bekende komen ook minder bekende stadhouders, zoals telgen uit de adellijke families Van Croÿ, Van Lalaing en Van Egmont, in woord en beeld voorbij.

Over de auteur
Arnout van Cruyningen (1960) studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Hij is expert op het gebied van het Huis Oranje-Nassau en andere Europese dynastieën. Hij schreef eerder de succesvolle boeken Het Koninklijk Huis der Nederlanden en De Staten-Generaal.