Nieuwsbrief

Vanaf 9 februari draait de film ‘Silence’ in de Nederlandse bioscopen

13-01-2017

 

Deze week verschijnt bij Uitgeverij Kok opnieuw het aangrijpende meesterwerk Stilte van Shusaku Endo.

Over het boek

In 1638 vertrekt de jonge Portugese priester Sebastian Rodrigo naar Japan, om daar te helpen bij het verspreiden van de katholieke leer. Hij weet dat hem een zware taak wacht: de Japanse machthebbers keren zich de laatste jaren steeds feller tegen de christenen. Ze worden opgejaagd, gedwongen hun geloof te verloochenen, gemarteld en gedood. Waar de jonge priester echter niet op voorbereid is, is dat zijn eigen geloof zwaar op de proef wordt gesteld. Want als de mensen die hij wil helpen, vanwege zijn overtuiging de dood vinden – wat is dan de zin van zijn komst naar dit vijandige land? En waarom heeft zijn grote voorbeeld, priester Ferreira, hun orde verraden? Erger nog: waarom lijkt God in alle talen te zwijgen?

Lees hier alvast een fragment.

Over de auteur

Shūsaku Endō (Tokio 1923-1996) was een Japans schrijver. Hij wordt gezien als een van de grootste Japanse schrijvers uit de ‘derde generatie’ van na de Tweede Wereldoorlog, samen met o.a. Junnosuke Yoshiyuki, Shotaro Yasuoka en Junzo Shono. Van 1950 tot 1953 studeerde Endo Franse literatuur aan de Universiteit van Lyon. Endo was katholiek. In zijn werken zijn dan ook veel referenties naar dit geloof terug te vinden, evenals verwijzingen naar zijn kindertijd.

Film

Regisseur Martin Scorsese droomde er al jaren van om dit boek te verfilmen. Vanaf 9 februari is ‘Silence’, met o.a. Liam Neeson, Andrew Garfield en Adam Driver in de hoofdrol, te zien in de Nederlandse  bioscopen.

Bekijk de filmtrailer.

Quotes

‘Hij heeft de grote literaire uitdaging van de twintigste eeuw geformuleerd, en die is hij vervolgens aangegaan: literatuur en God weer bij elkaar denken  en schrijven.’ – Willem Jan Otten

‘Het meest aangrijpende boek over lafheid. En over schuld.’ – Bas Heijne

‘Naar mijn mening een van de beste romans van deze tijd.’ – Graham Greene

Stilte | Shusaku Endo | 9789043527897 | paperback | 222 blz. | € 15,00 | e-book 9789029726559 € 9,99