Nieuwsbrief

Werner Pieterse blaast het stof van de oude Bijbelverhalen

23-05-2018

Werner Pieterse blaast het stof van de oude Bijbelverhalen, vertelt ze opnieuw en kiest er beelden bij voor wie de woorden wil zien.

Deze week verschijnt het nieuwe boek van Werner Pieterse, Waar ik je zoek, verhalen van zwervers, koningen, moeder en kind. Met verwijzingen naar film, kunst, filosofie en poëzie vertelt Werner Pieterse de eeuwenoude Bijbelverhalen opnieuw. Een intrigerend, bij tijden hartverscheurend boek vol heimwee, strijd en verlangen.

Over het boek

Alles begint in een tuin. Twee mensen en God – waar ben je? Op harde grond roept God zijn mensen om op weg te gaan. Met de groep zwervers trekt hij de woestijn door, op zoek naar nieuw land. Daar bevechten warlords en koningen hun vijanden, en elkaar, bouwen paleizen en tempels. God blijft zoeken, roepen. Een moeder, een kind, nieuw begin. Steeds weer.

Enkele quotes uit het boek

Over Jozef:
Ach Rachel, wat hebben we van hem ge­droomd, terwijl Lea haar jongen wierp. Nu hij er is, is hij ons koningskind. Maak hem een mantel – dat heel de wereld hem kan zien! Uit te groot verlangen eigent Jakob zich de liefde toe en beneemt zijn zoon de ruimte. Vaders belofte wordt tot zware last. Zijn zegen is tot vloek geworden. Wat kan dit kind anders dan gaan dromen?

Over Saul:
Als de vrouwen eenmaal dansen kan niets Sauls woede nog keren. Hij draait zich vast als farao in zijn untergang, Lear in zijn gekte, Frank Underwood in zijn kaartenhuis. Saul, ‘jong, krachtiger, mooier dan wie ook onder de zonen van Israël’, ‘de bevrijder van Jabes’, is na twee jaar koningschap een paranoïde loner. Wanhopig jaagt hij de schimmen van zijn eigen paniek en angst na. Moordend maait hij om zich heen.
 
Over Batseba en David:
‘Ik ben zwanger.’ Het woord van hoop uit Ge­nesis is in dit verhaal een noodlottig bericht geworden. Het begin van een geschiedenis vol dood. Stap voor stap, alsof het een mili­taire operatie betreft, legt David Uria’s val. Kwaad is geen abstractie, geen blinde drift, geen ‘ik kan niet anders’. Het begint met een daad en nog een en nog een. Een keuze. ‘En in de morgen schrijft David een brief.’

De auteur

Werner Pieters is predikant in de Protestantse gemeente Amstelveen-Zuid. Daarvoor werkte hij in Muiderberg en Heinkenszand en als docent theologie in Kameroen. In 2014 verscheen zijn eerste boek Wat blijft. God na de kaalslag.

Boekpresentatie

U bent van harte uitgenodigd voor de presentatie van het nieuwe boek van Werner Pieterse op zondag 27 mei van 15.30 – 17.30 uur in Museum Van der Togt, Dorpsstraat 50 Amstelveen.
Toegang inclusief museum is gratis. Wie een museumkaart heeft, graag deze scannen bij binnenkomst. Inloop vanaf 15.00 uur.
 
Het programma:

  • Journalist Yvonne Zonderop laat Werner over zijn boek vertellen.
  • Stadsdichter Matthijs den Hollander leest zijn favoriete verhaal voor.
  • Francisca Burgos zingt.
  • Borrel tot 17.30 uur.
  • Er is gelegenheid om Waar ik je zoek te kopen en te laten signeren.

Graag ontvangen wij melding van uw komst via mail
Klik hier voor meer informatie over Museum Jan van der Togt

Waar ik je zoekWerner Pieterse | paperback | 9789043529624 | € 19,99